Rentouttava saunajooga

Sauna on nykyään yksi harvoista tiloista johon ei oteta kännykkää mukaan. Se on myös korville ja silmille ärsykevapaa tila, joka auttaa palautumaan ja poistamaan stressin oireita.

Nyt kun perheet viettävät paljon aikaa kotona, voi olla vaikeaa löytää hiljaista ja rauhallista nurkkaa itselle. Mitäpä jos lämmittäisit saunan? Saunassa rauhalliseen tahtiin tehty harjoitus luo läsnäoloa ja rauhoittaa mieltä.

Osa liikkeistä poistaa kireyksiä niska-hartiaseutua sekä selkärankaa ja lonkkia ympäröivistä lihaksista. Toiset liikkeet taas vahvistavat keskivartalon ja jalkojen lihaksia. Saunassa voit tehdä monenlaisia liikkeitä ja venytyksiä. Keksit niitä varmasti itsekin. Saunan lempeä lämpö sulattaa tehokkaasti jännityksiä.

Valmistautuminen

  • vältä ruokailua 1,5-2 tuntia ennen harjoitusta
  • juo pari lasia vettä ennen kuin aloitat
  • ota pois kuumenevat korut ja puhdista kasvot meikistä
  • pue yllesi bikinit, uikkarit tai esim. shortsi ja toppi. Kotona voit tietenkin joogata myös nakuna :)
  • suojaa lauteet pyyhkeellä
  • ota mukaan iso lasillinen raikasta vettä.


Harjoituksen aikana ei heitetä löylyä vaan pysytään miedossa lämmössä. Unelmasalin HOT Jooga -tunnit pidetään noin 35 asteen lämmössä, mutta saunassa lämpötila saisi olla noin 40-50 asteessa. Saunassa liikkeet tehdään rauhalliseen tahtiin ja pääasiassa istuen. Harjoitus voi kestää 10-20 minuuttia, jonka jälkeen voit vielä jatkaa rentoutumista ja köllöttelyä.

Keskeytä harjoitus heti, jos tunnet itsesi huonovointiseksi tai uupuneeksi.

Saunajooga sopii kaikille, joille sopii oleskelu miedossa lämmössä. Vaikka et olisi saunomisen ystävä, saattaa olla että ihastut tähän miedompaan lämpöön ja saunaan läsnäoloa luovana ja rauhoittavana tilana.

Vältä saunajoogaa flunssaisena tai kuumeisena. Pidä yksi kuumeeton päivä ennen kuin aloitat harjoittelun uudelleen.

1. Kissanselkä

Istu ryhdikkäästi lauteiden reunalla niin että jalat on tukevasti maassa. Pidä kämmenet polvilla ja pyöristä selkä. Ojenna myös vastaliikkeeseen, pää korkealle kattoon ja rintakehä avoimeksi. Hengitä pyöristäessä ulos ja ojentaessa sisään. Rauhallisesti. Toista 3-5 kertaa.

2. Niska-hartia seudun venytys

Istu ryhdikkäästi ja laske käsivarret sivuille. Kallista korva kohti olkapäätä ja nauti venytyksestä. Hengitä 3-5 hengitystä ja vaihda toinen puoli. Lopuksi voit laskea vielä leuan kohti rintaa ja halutessasi kädet painoksi takaraivolle. Pysy 3-5 hengityksen ajan.

3. Lisää liikkuvuutta rangalle

Ojenna ranka ja nosta käsivarret pään yläpuolelle. Ota kyynärvarsista tai kyynärpäistä kiinni. Pidä vatsa tiukkana ja lähde pyörittämään napaa isoa pyöreää rinkiä. Toista 3-5 kertaa ja vaihda suunta.

4. Eteentaivutus (suorista ja koukista polvia)

Taivuta ylävartalo jalkojen päälle ja siirrä paino lauteilta jaloille. Nosta peppu ilmaan ja laske uudelleen lauteille. Toista 3-5 kertaa ja nauti takareisien ja selän venytyksestä. Pidä niska ja käsivarret rentoina.

5. Tuoliasento

Kun peppu on ilmassa aktivoi vatsan ja selän lihakset, koukista polvia ja ojenna selkä pystyyn istumatta tälläkertaa lauteille. Pysy tuoliasennossa 3-5 hengityksen ajan, vahvana ja rauhallisena. Rentouta välillä eteentaivutukseen. Toista 3-5 kertaa.

6. Selän kierto istuen

Istu taas ryhdikkäänä lauteille. Nosta toinen jalka toisen päälle ja anna lantion vähitellen rentoutua asentoon. Pidä selkäranka suorana ja pystyasennossa. Kierrä rinta päällimmäisen jalan puolelle. Tarkista että päälaki osoittaa koko ajan kattoon. Pysy 3-5- hengityksen ajan ja rentouta selkä ja hartiat lopuksi jalkojen päälle. vaihda sitten puoli.

Loppurentoutus

Levitä lopuksi jalat haaraan ja pudota ylävartalo roikkumaan räsynuken lailla jalkojen väliin. Pysy jälleen 3-5 hengityksen ajan, tai vaikka pidempäänkin. Voit myös valita jonkin toisen asennon, jossa sinulla on hyvä ja rento olla.


Video: Saunajooga

Tästä voit katsoa saunajoogan myös videon muodossa.