Tasapaino on uusi musta

"Naapurin Raijakin lenkkeilee melkein joka päivä, joten kai minunkin pitäisi. En kyllä oikeastaan pidä yhtään lenkkeilystä, mutta nautin tanssimisesta. Mutta se nyt ei varmaan ole edes liikuntaa, kun se on niin hauskaakin."

Moni aloittaa kesän jälkeen innokkaana uuden elämän. Fiksataan ruokavaliosta grilliherkut ja oluet ja aletaan surruttamaan smoothieita. Kaapin pohjalta kaivetaan vastuskuminauha ja sauvakävelysauvat. Luetaan uusimmista aikakausilehdistä parhaat rasvanpoltto-, ampiaisvyötärö-, teräspakara- ja juoksutreenit. Liitytään kuntosalin jäseneksi.

Kuitenkin muutos rennosta, herkuttelun ja loikoilun täyttämästä elämästä terveys-fitness-babe-lifestyleksi on valtava. Uusi elämäntapa useimmiten kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Mutta ihminen toimii juuri niin. Ainakin niin kauan kunnes löytää oman tasapainon ja itselleen parhaan tavan liikkua, syödä ja elää.

Kyllä, kaikki alut – syksy, uusivuosi ja maanantai – ovat hyvinvointialan sesonkia. Jos totta puhutaan, olisi kuntosaleillekin helpompaa, jos ihmiset olisivat tasaisen innostuneita liikunnasta ympäri vuoden. Parkkipaikalla olisi tilaa ja saisimme vähemmän toiveita lisäpukukaapeista ja valituksia juoksumattojonoista. Toisaalta silloin meidän ei tarvitsisi loppuina yhdeksänä kuukautena miettiä tuntien poistamista aikataulusta alhaisten kävijämäärien perusteella.

Se ei kuitenkaan ole yksittäisen ihmisen vika. Se on ennemminkin meidän ammattilaisten haaste: miten voimme parhaiten kannustaa liikkumaan säännöllisen tasaisesti?

Kaikki lähtee itsestä

Seuraavassa muutamia ajatuksia, joita voit miettiä tai paremmin vaikka kirjata paperille.

  • Haluanko olla kunnossa vain ensi kesänä vai koko loppuelämäni?

  • Onko liikunta minulle välttämätön paha vai terapeuttinen kokemus? Miksi?

  • Miksi joskus päätän jäädä sohvalle jumpan sijaan tai miksi lähden lenkille vaikka olin ajatellut levätä?

Kaikki lähtee sinusta itsestäsi – sinun toiveistasi ja tuntemuksistasi. Se että naapurisi treenaa triathlonille ja näet häntä nykyään pelkästään märkäpuvussa ei tarkoita sitä, että sinun tarvitsisi. Jos puolisosi viihtyy paremmin kirjan parissa sohvan nurkassa, ei sinun tarvitse jättää kuntosalitreeniäsi väliin. Jokaista tulisi ohjata omat tarpeet ja intohimot.

Jos pyrit bikinifitnesslavalle, sinun on tehtävä töitä. Aivan hurjan paljon töitä. Jos se on intohimosi, tee se! Sehän on mahtavaa, että toteutat unelmasi! Jos taas toivot mahtuvasi pari kokoa pienempiin farkkuihin – mikä on muuten täysin yhtä tärkeä tavoite – onnistut siinä nopeasti noudattamalla jotain ihmedieettiä tai syömällä jauhepirtelöitä. Jos haluat pukea samat pari kokoa pienemmät housut päällesi myös parin vuoden päästä, onnistuu se tekemällä järkeviä valintoja ruokailun suhteen sekä liikkumalla monipuolisesti ja säännöllisesti.

Uskomme, että kaikki haluavat olla terveitä ja tuntea olonsa hyväksi. Kun siis seuraavan kerran mietit valintojasi, mieti terveyttä. Mitä kehosi tarvitsee voidakseen hyvin? Milloin tunnet olosi parhaaksi? Tarvitset ravintoa, liikuntaa ja lepoa oikeassa suhteessa. Ja kyllä, kahvipulla, makkara ja viini ovat sallittuja silloin tällöin (paitsi jos pyrit sinne bikinifitness-lavalle), kunhan tasapainotat ne terveellisillä valinnoilla ja liikunnalla. Lepo ja uni ovat tärkeässä osassa, joten vihoviimeinen temppu on karsia unesta vaikkapa aamulenkin vuoksi. Jos haluat lenkkeillä aikaisin aamulla, mene myös aikaisemmin nukkumaan.

Toisinaan meistä jokainen tarvitsee tuuppausta, kun liikkumaan lähteminen tuntuu ylivoimaiselta. Sekin pitää hyväksyä, että aina ei huvita. Mieti kuitenkin, että jos sittenkin lähtisin, millainen olo siitä tulisi? Uskallan väittää, että aika hyvä.

Armollisesti,
​​​​​​​Iida Ala-Varvi


Tutustu Unelman palveluihin

Haluamme, että pääset alkuun turvallisesti ja helposti. Jos olet tulossa ensimmäistä kertaa Unelmasalille, suosittelemme varaamaan kiireettömän ajan henkilökuntamme opastuksella. Aloittaa voit kuitenkin koska vain ostamalla kulkuoikeuden netissä!

Lue lisää