Oletko valmis maksamaan liikkumattomuuden hinnan?
Kansantaloudellisesti liikkumattomuuden hinta on Suomessa vuosittain 3,2 - 7,5 miljardia euroa. Mutta tiedätkö mitä liikkumattomuus oikeasti tekee sinulle? Vai siirrätkö ne ajatukset helposti sivuun? Kyse ei ole vain hinnasta, kyse on Sinun elämästäsi.
Liikkumattomuuden riskit koskevat meitä kaikkia. Maailman terveysjärjestö WHO on todennut, että liikkumattomuus on suurin maailmanlaajuinen terveysongelma. Neljästä suurimmasta Itsenäisestä kuoleman riskitekijästä liikkumattomuuden edelle menee vain tupakointi. Näiden perässä ovat liiallinen alkoholin käyttö ja huono ravitsemus.
Miten liikkumattomuus näkyy ja tuntuu arjessasi?
- Arjessa jaksaminen vaikeutuu
- Masennukseen sairastumisen riski kasvaa
- Työstä poissaolot lisääntyvät
- Luusto heikkenee
- Lihasmassa vähenee
- Tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat lisääntyvät
- Riski sairastua diabetekseen lisääntyy
- Sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa
Koronavirusajan liikkumattomuudesta puhumattakaan!
Hyviä ajatuksia aiheesta esim. Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 5.4.2021.
Faktatietoa liikkumattomuuden vaaroista ja liikunnan hyödyistä löytyy terveyskirjasto Duodecimistä . Tarkempia lukuja liikkumattomuuden kustannuksista on UKK-instituutin julkaisussa.
Liikuntahetken aikana:
- Hengitys tehostuu
- Verenkierto vilkastuu
- Verensokeri tasaantuu
- Mieliala kohenee
Liikuntahetken jälkeen:
- Verenpaine laskee
- Stressi vähenee
- Unenlaatu paranee
Liikunnan ei todellakaan tarvitse olla veren maku suussa rehkimistä! Päivittäinen liikunta voi koostua pienistä palasista itselle mielekkäällä tavalla toteutettuna. Muista kuitenkin, että lenkkeily ei korvaa lihasvoimaharjoittelua. Lihasvoimaharjoittelun tärkeydestä löydät hyvää infoa UKK-instituutin julkaisusta.
Usein liike auttaa siinä missä lääke. Liikkuminen on asia, johon voit itse vaikuttaa. Sen tervehdyttävät vaikutukset tuntuvat ja näkyvät elimistössä heti. Jokainen liikuntahetki edistää terveyttä ja pienentää sairastumisen riskiä. Me Unelmasalilla autamme sinua voimaan paremmin, mutta aloittamispäätöksen voit tehdä ainoastaan Sinä itse.
Liikkumisen terveyshyödyistä voit lukea lisää terveyskirjasto Duodecimistä. Samassa julkaisussa todetaan myös, että vain ani harva sairaus on este liikkumiselle!