Kymmenen vuotta yrittäjyyttä

Matka yrittäjäksi alkoi tietämättäni jo lapsena, kun raaka harrastus opetti hymyilemään myös kyyneleet silmissä. Onneksi kovan työn tuloksena saa nykyään hymyillä aidostikin.

Kaikki alkoi tanssista kun olin 6-vuotias. Hiljainen ja arka pikkutyttö joutui kovaan kouluun. Jotkut valmentajista olivat siihen aikaan ankaria. Huusivat ja läpsivät polville jos unohti ojentaa kunnolla. Tärkeintä oli kuitenkin hymy ja hyvä ryhti. Aina piti hymyillä vaikka joku olisi juuri astunut koroilla varpaille tai iskenyt kyynärpäällä kylkiluiden väliin.

Noin 8-vuotiaana omissa kotikisoissa Teuvalla.

Suomenmestaruuksien jälkeen, yläasteella, ura tanssin ammattilaisena oli valmentajien ja tanssiparin puheenaiheena. Itseäni hirvitti, koska en halunnut sellaista elämää, joten lopetin koko harrastuksen. Tuosta vain. Se oli taustajoukoille iso pettymys.

SM-kisaparketilla vuonna 1997, 15-vuotiaana.

Sattuman kautta liikunta-alalle

Olin ohjannut tanssitunteja pienemmille lapsille ja tanssiuran jälkeen minua pyydettiin paikalliseen urheiluseuraan ohjaamaan jumppaa. Olin nippanappa 16-vuotias. Joku seuran naisista näytti muutaman stepaerobickin askelsarjan, antoi jonkun vanhan aerobiclevyn ja sitten laitettiin nimi listalle. Se taisi olla ratkaiseva hetki. Menin lukioon ja ohjasin iltaisin jumppaa. Itse opettelin. Kerran pääsin Helsinkiin jonnekin Svolin ideapäivään, seura kustansi.

Seinäjoelle muuttaessani tutustuin paikallisiin kuntosaleihin ja hain heti EveryBody’s Gymille töihin ohjaajaksi. En osannut mitään, mutta pääsin töihin. Taso ei varmastikaan ollut kovin korkealla, koska ohjaajia tarvittiin. Tuli Les Mills ja minut laitettiin BODYSTEP- ja BODYBALANCE-koulutukseen. Pääsin tuomaan lajit Seinäjoelle. Lisäksi aloin tekemään siivous- ja asiakaspalveluhommia, myöhemmin kuntosaliohjauksia ja lopulta olinkin jo kokopäiväinen. Talousvaikeuksien vuoksi yritys myytiin Finnbodylle. Sain jatkaa kokopäiväisenä.

Parikymppisenä EveryBody's Gymillä

Liikaa myyntiä, liian vähän tekoja

Asioita alettiin tekemään eri tavalla, henkilökuntaakin koulutettiin, mielestäni toiminta ei siltikään muuttunut tarpeeksi. Listasin koko ajan asioita mitä pitäisi tehdä toisin. Johdon mukaan keskityin kuitenkin vääriin asioihin. Myyntiä piti tehdä. Myyntiä! Henkilökunnalla ei ollut hyvä olla ja omasta liikuntakeskuksesta puhuttiin työkavereidenkin kanssa. Lopulta otin yhteyttä LadyLine-ketjuun.

Minulle riitti se että ketju maalaili ruusuisia kuvia Seinäjoen LadyLinesta ja oli heti valmis tekemään kanssani franchising -sopimuksen. 25-vuotiaana tietenkin hihkuin innosta: minä saisin perustaa oman liikuntakeskuksen! Jopa niinkin nopeasti kuin jo seuraavana syksynä!

Tällä porukalla avattiin LadyLine vuonna 2009.

Nimi 10 vuoden sopimuspaperiin ja laitteita tilaamaan. Ajattelin että ketjussa on helpompi aloittaa, ja että sieltä saa tukea ja neuvoja, eihän minulla ollut yrittämisestä mitään käryä. Hyvin pian kävi ilmi että jokainen tavoittelee vain omaa etuaan. Yritysmaailma on julma. Pian irtisanomiseni jälkeen Finnbody sulki keskuksia ympäri Suomen ja Seinäjoen toimipiste myytiin Fressille. LadyLine-ketju ohjeisti minua hakemaan rahoitusta oman yritykseni avaamiseen Finnveralta, mutta eiväthän he sitä myöntäneet koska Seinäjoella oli kuntosalit talousvaikeuksissa.

"Tapahtuipa mitä tahansa, muista hymyillä kun olet lavalla"

Nimi oli paperissa ja toiminta piti käynnistää. Paluuta ei ollut, joten rahat piti löytyä jostakin. Hain siis henkilökohtaisen lainan. Pian ymmärsin että ketjun bujetoima summa ei riittänyt alkuunkaan sellaisen keskuksen rakentamiseen, mistä olin haaveillut. En ollut myöskään ymmärtänyt ottaa huomioon, että mitä jos asiakkaita ei tulekaan, tai jos he eivät maksa laskujaan ajallaan. Tarvittiin lisää rahaa itse toiminnan käynnistämiseen ja pyörittämiseen. Lopulta avauskin viivästyi, kun tilat valmistuivat vasta talvella ja ensimmäiset asiakkaat päästettiin sisään joulukuussa 2009.

Paljon työtä tehdään myös taustalla. Tässä treenataan BODYBALANCEa olohuoneessa.

10 vuotta sitten olin pulassa. Tyhmä, työtön ja rahaton, ja nimi sopimuksessa josta ei ollut ulospääsyä. Tanssin kautta opin; tapahtuipa mitä tahansa, muista hymyillä kun olet lavalla. Jo lapsena sisuunnuin kaikesta dissaamisesta ja haukkumisesta tai lyttäämisestä. Tanssin kahta kovemmin jos joku huuteli lavan reunalta ilkeyksiä. Samalla mentaliteetillä olen toiminut yrittäjänäkin. Töitä on tehty paljon, periksi en ole antanut ja hymyillä olen yrittänyt, vaikka välillä on tullutkin itku.

Usko siihen, että liiketoimintaa voi harjoittaa omalla vuosien ammattitaidolla - eikä turhilla lupauksilla ja tuputtamalla - on tuonut minut kuitenkin tähän pisteeseen.

Konkreettinen tunnustus saatiin viime vuonna, kun voitimme ylivoimaisesti seinäjoen Priimaa palvelua -äänestyksen.

10 vuoden koulu on ollut hurja. Ei yhtäkään oikeaa kesälomaa, ei sairaslomia, tajuton määrä työtunteja ja unettomia öitä. Olen joutunut kasvotusten monen sellaisen asian kanssa mistä olisin halunnut pysyä kaukana. Kaikesta huolimatta, ja SEN TAKIA haluan edelleen jatkaa yrittäjänä! Enää en yrittäjänä pelkää mitään, antaa tulla vain, kestän kyllä.

Unelmasali rakentuu... Telanvarressa kesällä 2019.

Juhlavuotena unelmat kävivät toteen

Tämä on juhlavuosi. Ilman 10 vuoden takaista allekirjoitusta en olisi tässä. Ei olisi niitä 85 seinäjokista, jotka olen työllistänyt vuosien varrella (laskin juuri), ei olisi taskut pullollaan elämänkokemusta, eikä olisi niitä ihania huippuhetkiä henkilökunnan ja asiakkaiden kanssa.

On kuitenkin edelleen unelmia joita en ole edes omassa yrityksessäni voinut toteuttaa ketjun vuoksi. Siksi on mahtavaa olla vihdoin vapaa, olla yrittäjä niin hyvässä kuin pahassa. Kuunnella asiakasta, henkilökuntaa ja vähitellen enemmän myös itseään ja omaa jaksamistaan.

Ihanaa Yrittäjän päivää kaikille yrittäjille! Ihanaa Yrittäjän päivää myös kaikille jotka muistatte tukea paikallisia yrittäjiä. Kiitos, että ostatte meidän tuotteita tai palveluita, tykkäätte ja kommentoitte somessa, suosittelette tuttaville ja ennen kaikkea puhutte hyvää.

Rakkain terveisin,
​​​​​​​Emili Palonen


Tutustu Unelman palveluihin

Haluamme, että pääset alkuun turvallisesti ja helposti. Jos olet tulossa ensimmäistä kertaa Unelmasalille, suosittelemme varaamaan kiireettömän ajan henkilökuntamme opastuksella. Aloittaa voit kuitenkin koska vain ostamalla kulkuoikeuden netissä!

Lue lisää