Ryhmäliikunnan ohjaaminen - työtä vai pelkkää hupia?

Onko ryhmäliikuntatuntien ohjaaminen työtä? Onko se ohjaajalle vain rentoa jumppailua, lavalle nousu ja tunnin koreografian läpivienti?

Todellisuudessa yhden tunnin ohjauksen taustalle lukeutuu monia työtunteja. Ja niitä tunteja tarvitaan koska haluamme tarjota vain parasta jokaiselle. Näin kollegani kirjoittaman pienen postauksen aiheesta ja jäin itsekin jälleen kerran tuumailemaan ryhmäliikunnan ohjaamista työnä. No, mitä kaikkea muuta se sitten on kuin lavalle nousu ja mukavaa jumppailua?

Minulle se on ainakin:
Musiikin etsimistä
Koreografian suunnittelua
Koreografian ja tekniikan opettelua
Ohjelmien kertaamista
Kouluttautumista
Tunnin ohjaamista
Fiiliksen luomista ja asiakkaiden huomioimista
Fyysistä ja henkistä(kin) rasitusta

Polvileikkaukseni takia olen itse ollut kohta puoli vuotta ryhmäliikuntatuntien ohjauksesta sivussa, ja huomannut kuinka kovasti niitä kaipaan. Toisaalta olen todennut myös sen, kuinka koville kroppani joutuu monien tuntien ohjauksesta, ja miten suuri työmäärä tuntien suunnitteluun kuluu. Se, mitä asiakas näkee itse tunnilla on vain pienen pieni osa sitä työmäärää mitä yhden tunnin läpiviemiseen tarvitaan. Työt jatkuvat työpäivän jälkeen ajoittain kotona musiikkia etsien ja kuunnellen, sekä koreografiaa suunnitellen. Tämä puolivuotinen on ollut poikkeuksellinen, sillä en ole kertaakaan nukahtanut kuulokkeet korvilla seuraavan päivän tuntien ohjauksia kerraten tai uusia koreografioita miettien.

Kokemusta itsellä tuntien ohjaamisesta on jo reilun kymmenen vuoden takaa ja osittain tunnit menevät rutiinilla. Onneksi olen nopea oppimaan ja muistamaan, mutta on niitäkin hetkiä kun työmäärä ryhmäliikuntatuntien puolella on suuri ja melko kuormittavakin. Ohjelmat vaihtuvat eri aikoihin, lajeja on monia, jokaiseen tuntiin tarvitaan omat musiikit, oma koreografia ja kaiken lisäksi ne kaikki on opeteltava, muistettava ja osattava vielä ohjatakin kun lavalle nousee.

Jokainen tunti on ainutlaatuinen

Kaiken taustalla tapahtuvan näkymättömän työn lisäksi tunnin tuominen asiakkaille esille ja sen ohjaaminen vaatii fyysistä ja henkistäkin voimaa. Asiakas ja tietenkin ohjaaja itsekin haluaa luoda joka ikisen tunnin mielekkääksi, tehokkaaksi ja ainutlaatuiseksi. Kuka nyt haluaisi käydä tunnilla jossa ohjaaja tekee puolihuolimattomasti vähän sinnepäin, eikä lisäksi paljon jaksa hymyillä tai ottaa kontaktia asiakkaaseen. Ryhmäliikunnan ohjaaminen on siis paljolti myös viihdyttämistä ja ohjaajan on luotava jokaisesta tunnista jokaiselle asiakkaalle mieluinen.

Jokainen tunti on ohjaajalle aina ihan uusi tilanne, koko ajan pitää olla ajan hermoilla. Kun tunnille tulee ensikertalainen, on hänet huomioitava täysin eri tavalla kuin jumppari joka on käynyt jo useamman kerran ja kaipaa jo jotain muuta extraa viihtyäkseen edelleenkin tunnilla. Ja mitä teen kun näen, että tunnillani on odottava äiti tai että jollekin polvilleen meno tuottaa vaikeuksia? Näihin tilanteisiin täytyy olla aina vastaukset. Pitää olla valmis soveltamaan ja antamaan korvaavat liikkeet. Enää ei riitäkään vain se, että tosiaan nousisi vain lavalle ja puhuisi koreografian läpi.

Voi siis sanoa, että kyllä ryhmäliikuntaohjaajan työ on ihan kunnon työtä sekin. Kaiken suuren työmäärän ja kehon äärirajoille viemisen ohella nautin työstäni kuitenkin suunnattomasti. Harva saa ihan luvan kanssa kuntoilla työaikana ja “viihdyttää” asiakkaita, jotka pääsääntöisesti omasta halusta tulevat viettämään aikaansa minun työpaikalleni. Ryhmäliikunnan ohjaaminen on minulle sydämen asia ja halutessasi olla ammattitaitoinen hyvä ohjaaja, on minun tehtävä työtä paljon niin lavalla kuin lavan ulkopuolella.

Voi! Pian pääsen taas rakastamaani hommaan takaisin ja näen kaikki teidät ihanat jumpparit!

Terkuin tammikuussa “lavalle” palaava Marjo


Aikaisemmat blogikirjoitukset

Voipaketit konkretisoivat kehosta lähteneen rasvan määrää.

Anne huolestui mittaustuloksista ja hävitti kehostaan kymmenen kiloa rasvaa

Pelkkä paino ei aina kerro kaikkea. Keho voi olla hälytystilassa, vaikka paino ei katastrofaalisella tasolla olisikaan. Tämän totesi myös Anne, joka on päässyt upeisiin tuloksiin personal trainer Janikan avulla.

Lue lisää

Tasapaino on uusi musta

"Naapurin Raijakin lenkkeilee melkein joka päivä, joten kai minunkin pitäisi. En kyllä oikeastaan pidä yhtään lenkkeilystä, mutta nautin tanssimisesta. Mutta se nyt ei varmaan ole edes liikuntaa, kun se on niin hauskaakin."

Lue lisää

Noin 8-vuotiaana omissa kotikisoissa Teuvalla.

Kymmenen vuotta yrittäjyyttä

Matka yrittäjäksi alkoi tietämättäni jo lapsena, kun raaka harrastus opetti hymyilemään myös kyyneleet silmissä. Onneksi kovan työn tuloksena saa nykyään hymyillä aidostikin.

Lue lisää